Positiviteit. We horen het overal en ja het is ook wel een beetje het ding van Positive People. Maar wat betekent het nu eigenlijk écht? In deze blog duik ik hier verder op in, zo is er geen verwarring en zitten we op dezelfde golflengte. Waar komt dat juist vandaan, wat is het wel en – minstens even belangrijk – wat het vooral niet is.
Vanwaar komt positiviteit?
Het woord ‘positiviteit’ bestaat eigenlijk niet officieel in het Nederlands. Zelfs als ik hier de blog type komt er een rood lijntje onder om aan te geven dat de spelling fout is. Telkens als ik ‘positiviteit’ type, moet ik het altijd even nakijken. Het is eigenlijk een afgeleide van het Engelse positivity. Een term dat eigenlijk is opgekomen met de opkomst van de positieve psychologie. Die stroming werd in 1998 geïntroduceerd door psychologen Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi (probeer dat maar eens uit te spreken).
De positieve psychologie ontstond als een tegenhanger van de traditionele psychologie. Waarbij traditionele psychologie meer de nadruk legt op het verleden en jouw problemen, kijkt de positieve psychologie naar wat wél werkt: jouw krachten, jouw mogelijkheden, en waar je naartoe wilt. Het draait om het versterken van wat je al in je hebt.
Positiviteit: mindset en impact
Er zijn heel wat verschillende manieren om aan de slag te gaan met positiviteit. Als ik over positiviteit praat, deel ik het graag op in twee grote domeinen: het interne proces (de mindset) en het externe proces (de impact).
- Mindset (intern): Dit gaat over hoe je denkt en hoe je omgaat met uitdagingen. Hoe veerkrachtig ben je? Hoe oplossingsgericht? Zie je het glas halfvol of halfleeg? Positiviteit betekent niet dat je altijd vrolijk moet rondlopen, maar wel dat je bewust kiest hoe je met situaties omgaat.
- Impact (extern): Positiviteit stopt niet bij jezelf. Jouw energie, communicatie en acties beïnvloeden anderen en jij wordt op jouw beurt ook weer beïnvloed door de positiviteit van anderen. Denk aan die ene collega die een kamer binnenkomt en meteen een positieve sfeer creëert. Of iets simpels als iemand voorlaten in het verkeer of gewoon eens vriendelijk lachen naar een vreemde. Kleine gebaren, grote impact.


Toxische positiviteit: de valkuil
Belangrijk: positiviteit betekent niet dat je de realiteit negeert. Het leven kan soms gewoon vreselijk lastig zijn. Echte positiviteit is niet het blind blijven lachen terwijl je wereld in brand staat. Het gaat om erkennen wat moeilijk is, maar toch blijven zoeken naar wat wél kan.
Je lichaam liegt niet. Positiviteit doe je dus niet enkel met je hoofd, maar met je hele lichaam. Als je jezelf constant forceert om ‘happy’ te zijn terwijl je je slecht voelt, dan voel je dat. Positiviteit is dus niet hetzelfde als jezelf (en anderen) voorliegen en blijven doorgaan. Echte positiviteit voel je in je hele lichaam.
Geprogrammeerd voor negativiteit
Als mens zijn wij geprogrammeerd voor negativiteit. Wij zijn in essentie gericht op overleving en in positiviteit zit geen gevaar. Onze hersenen zijn dus van nature geneigd om negatieve dingen meer aandacht te geven en ook beter te onthouden.
Logisch dus dat je de indruk hebt dat er veel negatieve dingen gebeuren in de wereld en dat je denkt dat de meeste mensen slechte intenties hebben. Je bent er van nature meer op gefocust!
Positiviteit kan je leren!
Het goede nieuws? Je kan positiviteit leren. Het is een vaardigheid dat je kan oefenen en verbeteren. Je kan je hersenen trainen dat je meer oog hebt voor positieve dingen en dat je deze meer gaat onhouden. Zo kan je ook luchtiger en gelukkiger doe het leven gaan. Als dat niet heerlijk klinkt!
Een eenvoudige techniek is dankbaarheid. Schrijf eens dagelijks (of wekelijks) op waar je dankbaar voor bent – en dat mogen gerust kleine dingen zijn. Een lekker kopje koffie, een nieuwe broek die perfect zit, of gewoon het zonnetje dat schijnt. Zo neem je een eerste stap om bewuster op zoek te gaan naar meer positiviteit. (Meer technieken en tips kan je hier vinden: klik hier)

Positiviteit is dus geen zweverig gedoe. Het is een bewuste keuze om het leven te bekijken vanuit kracht, zonder de realiteit te negeren. En het is vooral iets dat je kunt trainen, elke dag opnieuw.
Dus… waar ben jij vandaag dankbaar voor?
Wil je naar nog meer inspiratie luisteren? Volg dan mijn podcast: The Positive People Podcast